Kičma i računari

Građa kičme

Kičma (lat. columna vertebralis) je koštani stub izgrađen od pršljenova. Postavljena je u srednjoj liniji zadnje strane vrata i trupa i čini osnovu čitavog skeleta.
Kičma ima statičku, mehaničku i zaštitnu ulogu.

Prostire se od baze lobanje do trtične kosti. Unutar kičemenog stuba se nalazi kanal u kome je smještena kičmena moždina sa odgovarajućim omotačima i korjenima kičmenih živaca.
Kičma ima 33-34 pršljena: 7 vratnih, 12 grudnih, 5 slabinskih, 5 krtičnih i 3-5 trtičnih pršljenova (srasli u trtičnu kost).

Kičma satoji se od sljedecih dijelova:
1. Vertebrae tj. pršljenovi, kosti od kojih je sačinjena kičma
2. Nervi, jer ceo nervni sistem
3. Diskovi, koji su sunđerasti i razdvajaju vaše pršljenove i omogućavaju nervima prolaz izmedu svaka dva koštana segmenta. Diskovi se ponašaju kao amortizeri i omogućavaju savijanje.
Svaki pršljen drže na ispravnom mestu tri razlicita meka tkiva – diskovi, ligamenti i mišici. Skoro svi problemi sa ledima povezani su sa disfunkcijom jednog od ta tri faktora.

Diskovi čine jednu četvrtinu dužine kičme, od 12 do 15 centimetara kod najveceg broja ljudi. Disk obezbjeđuje svoju ishranu kroz osobinu jezgra da privlači i apsorbuje tečnosti.


kičma


diskovi, nervi i mišići

Pošto nema dotoka krvi do diska, disk zavisi od svoje osobine da kao sunđer privlači i apsorbuje hranljive materije iz okolnog tkiva.

Mišići kičme imaju trojaku ulogu: da pridržavaju, pomjeraju kičmu i da kontrolišu držanje. Ako su mišici skraćeni ili slabi, oni stvaraju ili pogoršavaju bol u leđima.
Zglobove kontroliše najmanje dva seta mišica, fleksori koji savijaju zglob i ekstenzori koji ga ispravljaju. Dodatno, najveći broj zglobova ima i rotatore koji obrću kosti. Dobro držanje je moguće samo ako su vam rotatori, fleksori i ekstenzori dobro balansirani.
Paraspinalni mišici, koji se pružaju dužinom kiče omogućavaju pokrete i utiču na  držanje stvarajući i održavajuci krivine kičme.
Mišici erektori vaše pomeranje i pružaju se dužinom vaše kicme. Ovi mišici vam pomažu da se sagnete, prkoseci sili teže, i da se posle toga ispravite tako što ih zgrčite, čime vršite ogroman pritisak na svoju kicmu.
Stomačni mišici imaju važnu ulogu u podršci kičmi tako što održavaju pritisak unutar abdomena kaoi kao protivteg opterećenju kičme.
Fleksori u kuku su velika grupa mišica u trbušnoj duplji. Ovi mišici pomažu fleksibilnost kukova pri, na primer, penjanju uz stepenice ili hodanju. Oni igraju važnu ulogu u održavanju pravilnog držanja pri sjedenju i stojanju.
Intervertebralni zglobovi se podržavaju ligamentima, čvrstim i neelastičnim vlaknima koje pridržavaju kičmu i drže je na okupu time što dozvoljavaju samo ogranicen spektar pokreta u određenom pravcu. Ligamenti zahtjevaju redovno opterećenje i kretanje, jer u suprotnom postaju tvrdi i slabi.

U sedećem položaju, kičma najviše trpi zamor usled jednoličnog položaja. Međutim, u karličnom pojasu zbog pritiska trupa, ona je podložna i vrlo ozbiljnim oštećenjima. Nepokretnost kičmenog stuba dovodi do atrofije jedne grupe mišića leđa, što dovodi do daljeg oštećenja kičme kao i skupljanja otrovnih materija u međupršljenskom prostoru koje se zbog nedostatka pokreta ne uklanjaju na vrijeme. One ne samo da oštećuju tkivo pršljena, već izazivaju i alergijsku reakciju usljed koje dolazi do upale, pojave oticanja tkiva oko pršljena, njegovo blokiranje, zatim blokiranje nervnih puteva i na kraju neizdrživog bola koji nas na nekoliko nedelja može izbaciti iz stroja.


Opterećenje kičme u zavisnosti od položaja

 

Ako razmislimo o građi kičme logično je da rad na računaru izaziva veliko opterećenje, pa samim tim dovodi do boli i u ekstremnim slučajevima do oboljenja kičme.

Osnovni uzrok bio bi dugotrajno sjedenje. Specijalno nepravilno sjedenje. U uvodnom topiku smo pokazali kako treba da izgleda radni sto i stolica da smanjite ovaj uticaj.


Ispravan položaj

Neispravan položaj

Analiziraćemo uticaj nepravilnog sjedenja na kičmu.

Kod nepravilnog sjedenja javlja se reakcija tijela u smislu pojačane napetosti malih mišića duž kičmenog stuba. Često se poslije dužeg sjedenja, prilikom ustajanja javi otežano ispravljanje u dijelu kičme, što je ponekad praćeno bolom.
Nakon češćeg i dužeg ponavljanja nepravilnog stava i bol će biti dugotrajnija, mišići oko kičmenog stuba ostaju duže vremena napeti, što opet dovodi do osjećaja boli u rukama i nogama. (znači i vježbe za ruke i noge su u funkciji pomoći kičmi).

Zbog blizine nervnih čvorova, grčenje mišića izaziva i blokadu nervih puteva, pa osećaj bola ne stiže pravovremeno do mozga i mišići nastavljaju da se grče preko granice bola izazivajući kočenje vrata i glavobolje.

Vrat

Ukoliko se zna da je težina glave odrasle osobe oko 5 kilograma, tada je jasno koliko naprezanje stalno podnose naši vratni mišići. Ukoliko je glava centrirana u ravnini ramena, vratni mišići je lagano podnose, no ukoliko je nagnuta naprijed, za njih je to značajno naprezanje.

Mogući položaji glave, tokom rada na računaru, fiksirani su na samo par tačaka u prostoru: monitor, tastatura, miš i radni sto.

Vrat je uglavnom neprirodno povijen nadole; nedostaju predmeti sa lijeve strane, desne strane i jedan iznad glave na koje bi se povremeno svraćao pogled.

Pilikom rada na računaru, vrat ne biste smjeli da krivite niti da postavljate u bilo koji neprirodni položaj.

Većina ljudi nije vična kucanju naslijepo, shodno tome, vrat treba samo blago da vam se povija gore - dole kako biste pogled upirali u monitor odnosno tastaturu.

Ako se mišići koji podupiru vrat ukoče zbog nepravilnog položaja, doći će do stiskanja krvnih žila koje kroz vratni dio kičme provode krv prema glavi. Zastoj cirkulacije u glavi smanjuje ishranu mozga, očiju, ušiju...

 

Laptopi predstavljaju specijalnu opasnost. Pri radu na laptopu, glava, vrat i ramena su nam uvijek savijeni prema dole.


Zato ako koristite laptop, kao desktop računar, obavezno priključite na njega eksterni monitor i tastaturu. To znači da možete podići ekran u visinu očiju te spriječiti deformaciju vrata i ramena.

 


Gravitacija kičma, diskovi i astronauti
Da prezentujemo uticaj gravitacije na kičmu nudimo Vam jednostavan eksperiment: Izmjerite svoju visinu ujutru, po ustajanju iz kreveta, a zatim je izmerite uveče, pred polazak na spavanje. Uveče ste niži za centimetar do dva.
Razlog je  sabijajući efekat koji gravitacija ima na  kičmu.
Tokom opterećujućihh aktivnosti (kao što je sjdenje, stajanje, ili sportske aktivnosti...), tečnost se cijedi iz diskova u okolno meko tkivo. Gubitak tečnosti uzrokuje sabijanje diskova, a to rezultuje gubitkom visine.
Šta je dokaz da je gravitacija glavni uzrok stanjivanju diskova?
Tošto astronauti porastu za vrijeme boravka u svemiru!
Tako je poslije 84 dana provedena u svemiru izmerjena prosječno, za pet centimetara veća visina svih astronauta.  Posle nekoliko dana pod uticajem gravitacije astronauti su se vratili na svoju normalnu visinu.
Sva svemirska odjela prave sa proracunatom vecom visinom u zavisnosti od dužine boravka u svemiru. (Napomenemo da je to nije stvarni rast već relaksacija)

 

Preporuke:

Oštećenje kičme se može sprečiti jačanjem mišića leđa. Preporučena preventiva je plivanje.

Obratite pažnju na ishranu i držite tjelesnu težinu u granicama normale. Gojaznost izaziva prekomjerno opterećenje kičme što je potncirano sjedećim položajem.

Nabavite kvalitetnu stolicu i radni sto.

Povremeno masirajte leđa da biste otkrili bolna mjesta i spriječili razvoj oštećenja i premor grupe mišića.

  Nazad na startnu Računari i zdravlje