Ergomomski programi

 

Uporedo sa prepoznavanjem zdravstvenih problema rada na računaru došlo je i do razvoja programa tzv. ergonomskog softwara, koji se bavio ovom problematikom.

Nastao je niz programa tipa podsjetnika koji Vas podsjeća da pravite pauze, da se odmarate i da vježbate. Program bilježi koliko vremena ste proveli za računarom i u odgovarajućim intervalima koje Vi možete podesiti/isprogramirati, Vas podsjeća da ne pretjerate.

 

Najpopularniji ergonomski programski paketi su:
• Ergonomix
• EterLab EyeDefender
• RSIWarrior
• ScreenRest
• SmartBreak
• Workpace
• Workrave

U sklopu programa implementirane su i vježbe, pa ih možete izvoditi zajedno, odnosno uz pomoć računara. Manje ili više, uspješno i zabavno.

Program Workrave nije najbolji, ali je jedan od najpopularnijih, jer je besplatan.

Možete ga preuzeti (izvršiti download) klikom na njegovu ikonu (stilizovana ovca-rave). Instalacija i upotreba su gotovo intuitivni pa prepuštamo Vama da sami istražite njegove mogućnosti.

 

Ovu vrstu programa ne treba miješati sa programima koji se reklamiraju kao ergonomski. Ta vrsta reklame podrazumjeva da su programi tako napravljeni da njihovo izvođenje zahtjeva minimum pokreta i da su ti pokreti ergonomski usklađeni.

Npr. očekivani niz operacija podrazumjeva minimalan broj izmjena položaja ruku na tastaturi i mišu. To se odnosi i na usklađenost boja preglednost i veličinu slova i objekata (tzv. finalni dizajn maski za unos podataka). Poželjna je i mogućnosti elementarnog redizajna, gdje korisnik ima mogućnost izbora definisanja pozadine i boja.

Ukoliko ste naručioc namjenskog softvera povedite i o ovom segmetu računa, pa od programera zahtjevajte da maksimalno rasterete operatere.

Ergonomski usklađen unos podataka, doprinjeće ne samo lakšem, već i unosu sa manjim brojem grešaka.

 

  Nazad na startnu Računari i zdravlje